Er zijn verschillende werken waarvoor je een afvalcontainer kan gebruiken, zoals de afbraak van een oud bijgebouw of een heraanleg van je tuin. In deze situaties houd je best rekening met onderstaande aandachtspunten.
Afvalstromen scheiden
Bij sommige afbraakwerken ontstaan er meerdere afvalstromen. Bij de afbraak van een woning heb je bijvoorbeeld stenen, muurpleister, hout, kunststof… en misschien zelfs wat groen uit de tuin. Het is belangrijk om voor elke afvalstroom de juiste container te huren. Dat vergemakkelijkt niet alleen de verwerking, maar is ook goedkoper. Want meestal is een afvalcontainer voor gemengd afval duurder dan eentje voor een specifieke afvalstroom. Sorteren is dus de boodschap!
Formaat selecteren
Afvalcontainers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Meestal hebben ze een volume van 6 m³ tot 12 m³. Des te groter de container, des te meer je betaalt. Probeer dus op voorhand in te schatten welk formaat je nodig hebt, anders betaal je onnodig veel voor een afvalcontainer die nog half leeg is. De verhuur firma kan je hierin misschien adviseren.
Toestemming vragen
Als je tuin voldoende groot is, kan je de afvalcontainer hier plaatsen. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Bij sommige projecten zit er niets anders op dan de afvalcontainer op de openbare weg te zetten. Let wel op, want in de meeste steden en gemeenten moet je hiervoor toestemming vragen. Zonder de nodige vergunningen krijg je een boete. Daarnaast is het een goed idee om de juiste signalisaties aan te brengen, zodat er geen auto of fietser tegen de afvalcontainer rijdt.
Verboden producten
Wist je dat sommige afvalsoorten helemaal niet in een container mogen? Denk bijvoorbeeld aan asbesthoudende materialen (golfplaten, leien, buizen, tegels…). Die vormen een gevaar voor de gezondheid en vragen dus een speciale verwerking.